Je website staat meestal redelijk vol met afbeeldingen, wist je dat je ze ook kunt gebruiken om je SEO te verbeteren? Goed geoptimaliseerde afbeeldingen zorgen ervoor dat je sneller gevonden wordt in Google, én dat je website sneller laadt. In deze blog deel ik graag een aantal tips om jouw afbeeldingen SEO-proof te maken. Klaar? Let's go!
1. Kies de juiste bestandsnaam
Een alt-tekst toevoegen is al best gekend, maar vaak wordt een duidelijke en korte bestandsnaam vergeten! Geef je afbeelding een duidelijke naam die beschrijft wat erop staat. In plaats van “IMG_001.jpg,” kun je beter gaan voor iets als “digital-marketing-opleidingen.jpg.” Google leest je bestandsnamen en gebruikt die informatie om de inhoud van je afbeelding te begrijpen.
Tip: Gebruik koppeltekens (-) tussen woorden in plaats van underscores (_). Google ziet koppeltekens als spaties, wat beter is voor je ranking.
2. Alt-tekst toevoegen
De alt-tekst (of alternatieve tekst) is een beschrijving van wat er op de afbeelding te zien is. Deze tekst helpt niet alleen zoekmachines, maar ook mensen die je site bezoeken en visueel beperkt zijn, omdat screenreaders deze tekst voorlezen.
Hoe doe je het goed?
Schrijf een korte, maar duidelijke beschrijving. Bijvoorbeeld, voor een afbeelding van een digital marketing opleiding: "SEO opleiding te Kortrijk voor marketeers." Houd het relevant en gebruik ook hier je belangrijkste zoekwoorden.
3. Pas het formaat van je afbeeldingen aan
Een veelvoorkomende fout is dat afbeeldingen te groot worden geüpload, waardoor je website traag laadt. Dit kan bezoekers irriteren en zorgt voor een lagere ranking in Google. Niemand houdt van wachten, toch?
Oplossing:
Zorg ervoor dat je afbeeldingen niet groter zijn dan nodig is. Gebruik tools zoals TinyPNG of ImageOptim om de bestandsgrootte te verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Dit maakt je website een stuk sneller!
4. Kies het juiste bestandsformaat
Weet je niet of je je afbeelding als .jpg, .png, of .webp moet opslaan? Elk formaat heeft zijn eigen voor- en nadelen:
JPEG (.jpg) is perfect voor foto's en gedetailleerde afbeeldingen. Dit formaat biedt een goede balans tussen kwaliteit en bestandsgrootte.
PNG gebruik je als je afbeeldingen met een transparante achtergrond hebt of wanneer je grafische elementen met scherpe lijnen wilt behouden.
WebP is een relatief nieuw formaat dat afbeeldingen nóg kleiner maakt zonder veel kwaliteitsverlies. Het is snel en ideaal voor websites.
Gebruik je net zoals ik shopify als CMS? Dan worden jouw afbeeldingen veelal automatisch overgezet naar WebP.
5. Gebruik structured data voor je afbeeldingen
Dit klinkt misschien wat technisch, maar structured data helpt zoekmachines om jouw afbeeldingen nog beter te begrijpen. Met behulp van schema.org markup kun je extra informatie geven over je afbeeldingen, zoals de auteur, het onderwerp of de licentie. Dit kan helpen om jouw afbeelding in Google Afbeeldingen uit te lichten!
6. Zorg voor een responsive design
Afbeeldingen moeten op elk apparaat goed zichtbaar zijn, of het nu een smartphone, tablet of desktop is. Gebruik “srcset” in je HTML-code om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen zich aanpassen aan verschillende schermformaten. Dit verbetert de gebruikerservaring en wordt beloond door Google!
7. Voeg afbeeldingen toe aan je sitemap
Een sitemap is een bestand waarin alle pagina’s van je website zijn opgenomen. Maar wist je dat je ook afbeeldingen kunt toevoegen aan je sitemap? Hierdoor kunnen zoekmachines ze beter vinden en indexeren, wat je zichtbaarheid vergroot.
Pro tip: Als je WordPress gebruikt, kunnen plugins zoals Yoast SEO dit automatisch voor je doen.
8. Gebruik captions en context
Als je de kans hebt, voeg dan captions (bijschriften) toe bij je afbeeldingen. Mensen lezen captions vaak sneller dan lange teksten, en het biedt Google meer context over wat er op de afbeelding staat.
Voorbeeld: Bij een afbeelding van een fietsploeg kun je schrijven: "Team Snow Lion in actie met onze nieuwe custom fietsjerseys." Zo krijg je extra kansen om zoekwoorden in je tekst te verwerken.
9. Verwijder onnodige metadata
Afbeeldingen bevatten vaak verborgen metadata, zoals camera-instellingen en locatie. Dit is leuk voor persoonlijke foto’s, maar niet voor je website. Verwijder onnodige metadata om je bestanden lichter te maken en je site sneller te laten laden.
Een website zonder afbeeldingen kom je maar weinig tegen. Vergeet ze dus niet in te zetten op vlak van jouw SEO. Door de bovenstaande tips toe te passen, maak je jouw website een stuk sneller en gebruiksvriendelijker, én geef je je SEO een flinke boost.
Heb je nog vragen? Wil je deze tips graag in de praktijk zien? Neem dan een kijkje naar mijn SEO-opleidingen!